מחקר בגובה העיניים

מחקר בגובה העיניים

מפעל ייחודי של הקרן הלאומית למדע שמטרתו להנגיש את הישגי המחקרים הממומנים על ידה לציבור הרחב.

עובדות ומספרים

< חזרה למחקרים
פרופ' מאשה ניב
המכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה
האוניברסיטה העברית, הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית
פרופ' זהבה אוני
בעלי חיים
האוניברסיטה העברית, הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית
מדעי החיים והרפואה
תקופת המחקר
2012-2016

על חוש הטעם של עופות

מערכת חישת הטעם של עופות פשוטה בהשוואה ליונקים, ולכן מהווה מקרה בוחן מעניין לחקר המנגנונים הביולוגיים של הטעם. במחקר זה התמקדנו בחישת טעם מר בעופות

נכתב ע''י מאשה ניב, 15 אוק 2016

חוש הטעם משמש לזיהוי הערכים התזונתיים של תרכובות מזון שונות לפני עיכולם וספיגתם ובכך מאפשר לבעלי חיים לבחור במזונות בעלי ערך תזונתי גבוה ולהימנע ממזון רעיל או מקולקל. לאחרונה התברר כי מנגנון זה חשוב גם בעופות, למרות שמערכת חישת הטעם שלהם היא מצומצמת בהשוואה ליונקים מבחינת מספר הגנים המעורבים בחישה ומספר פקעיות הטעם. דווקא בגלל פשטות יחסית זו, העוף מהווה מקרה בוחן מעניין לחקר הטעם. במחקר זה התמקדנו בחישת טעם מר בעוף. יצרנו "מבחן טעימות" עבור עופות, שמאפשר לבדוק באיזה ריכוז העופות מתחילים להבחין בין מים לתמיסה המכילה חומר מר - שכן הם נוהגים לשתות פחות ממנה. כמו כן, חקרנו את תכונות החומרים המרים והתאמתם המרחבית לקולטנים המזהים אותם, ופיתחנו דרך חישובית לחזות מרירות של חומר על פי המבנה הכימי שלו. מעבר לכך, הראינו כי הגנים הקשורים לחישת הטעם מתבטאים לא רק בחלל הפה, אלא גם במערכת העיכול של העוף. גם גילינו כי חשיפה של עובר העוף או האפרוח לטעם מר השפיעה על חישת הטעם ועל רמות ביטוי הגנים הקשורים לחישת הטעם ועל רמות ביטוי של אנזימי עיכול. על בסיס מחקר זה הקמנו מאגר מידע עבור מולקולות בעלות טעם מר עבור העופות. בנוסף להעמקת הידע הבסיסי של חישת הטעם, למחקר השלכות פוטנציאליות לענף הפטם, היות ולחישת הטעם עשויה להיות השפעה משמעותית על בחירה וצריכה של מזון ורווחתם של חיות המשק.

פורסם בתאריך - 25-פברואר-2019 - התכנים נכונים ליום הפרסום

תמונות המחקר

מילות מפתח

ביטוי גנים
gene expression
gene expression
טעם מר
חישת מזון
פטמים
מאגר מידע
מבחני טעם
סריקה ממוחשבת
bitter taste
feed evaluation
broiler chicken
taste test
פורסם בתאריך - 25-פברואר-2019 - התכנים נכונים ליום הפרסום