מחקר בגובה העיניים

מחקר בגובה העיניים

מפעל ייחודי של הקרן הלאומית למדע שמטרתו להנגיש את הישגי המחקרים הממונים על ידה לציבור הרחב.

עובדות ומספרים

< חזרה למחקרים
פרופ' חררדו לדרקרמר
חקר התא ואימונולוגיה
אוניברסיטת תל-אביב
מדעי החיים והרפואה
תקופת המחקר
2010-2014

מנגנוני הגוף שמחסלים חלבונים ״כושלים״

החלבונים המרכיבים את גופנו מקבלים את תכונותיהם מהאופן שבו הם מקופלים. אם הקיפול שלהם נכשל, הם מהווים גורם למחלות ועל כן דינם להתפרק. המחקר שלנו התמקד בתהליכים המולקולריים האחראים על ניטור החלבונים הכושלים הללו ופירוקם

נכתב ע''י לדרקרמר חררדו, 15 אוק 2015

החלבונים המרכיבים את הגוף שלנו מיוצרים בהתאם להוראות של הדנ״א. כאשר תהליך ייצורם לקראת סיום, הם מתקפלים למבנה ייחודי שמעניק להם את תכונותיהם הייחודיות בגוף. אלא שקיפול החלבונים בתאים חייב להתרחש במסגרת זמן מסוימת. אם הקיפול אינו מוצלח או אינו מתרחש בזמן, הוא עשוי לגרום למחלות שונות. בין היתר, מחלות תלויות גיל רבות קשורות לבעיות בקיפול חלבונים. המחקר שלנו עסק בקבוצה נפוצה של חלבונים הקרויים גליקופרוטאינים. למעשה, רוב החלבונים שמצויים על פני השטח של תאים הגוף או מחוץ לתאים הם מסוג זה. מאפיין מרכזי שלהם הוא שקשורים אליהם סוכרים שונים. לפי התצורה המסוימת של שרשרת הסוכרים, שמשתנה מחלבון לחלבון, הגוף ״יודע״ אם הקיפול של החלבון התבצע באופן מוצלח, אם הוא צריך להמשיך לנסות להתקפל או לחלופין אם הקיפול כשל ועל כן צריך לפרק את החלבון. את הפירוק של החלבון עצמו מבצעים אנזימים – חלבונים מסוג אחר שמשמשים זרזים לתהליכים כימיים בגוף. למעשה, אנזימים אלה הם גם שקובעים מלכתחילה את תצורת שרשרת הסוכרים הקשורים לחלבונים – כלומר את המאפיין של החלבונים שלפיו האנזימים יודעים אם הם צריכים לפרק אותם או לא. המטרה העיקרית שלנו בפרויקט המחקר הזה הייתה לזהות אילו אנזימים מעורבים בעיבוד זה של החלבונים בתאי הגוף של בעלי חיים יונקים. מצאנו סדרה של אנזימים שמעורבים בתהליך. אנזימים אלה משחקים תפקידים שונים במניעת תהליכי התפתחות מחלות בעקבות קיפול לא נכון של חלבונים, כולל מחלות גנטיות רבות כמו פיברוזיס סיסטית ומחלת הסוכרת. מכאן חשיבות ההיכרות עמם.

פורסם בתאריך - 23-דצמבר-2018 - התכנים נכונים ליום הפרסום

מילות מפתח

protein misfolding
ERAD
ERAD
קיפול לא נכון של חלבונים
בקרת איכות ברטיקולום אנדופלסמתי
עיבוד מנוז
er quality control
mannose trimming
קיפול לא נכון של חלבונים
בקרת איכות ברטיקולום אנדופלסמתי
עיבוד מנוז