מחקר בגובה העיניים

מחקר בגובה העיניים

מפעל ייחודי של הקרן הלאומית למדע שמטרתו להנגיש את הישגי המחקרים הממומנים על ידה לציבור הרחב.

עובדות ומספרים

< חזרה למחקרים
פרופ' אורן פרוי
ביוכימיה מדעי המזון והתזונה
האוניברסיטה העברית, הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית
מדעי החיים והרפואה
תקופת המחקר
2012-2016

כיצד דיאטה מתוזמנת עשויה להיטיב עם השעון הביולוגי ולהרזות

מחקרים מצאו כי דיאטה שמגבילה את זמן האכילה לכמה שעות ביום, גם אם היא עתירת שומן, תורמת לירידה במשקל ולבריאות פיזיולוגית

נכתב ע''י אורן פרוי, 15 אוק 2017

השעון הביולוגי הוא מנגנון פנימי של אורגניזם שעוזר לו להסתנכרן עם הסביבה. באמצעותו, תהליכים התנהגותיים (ערות, שינה ואכילה למשל) ופיזיולוגיים (כגון ייצור והפרשת הורמונים, פעילות גלי המוח, התחדשות של תאים ופעילויות ביולוגיות נוספות) מתרחשים במחזוריות, בעת המתאימה, ומסונכרנים עם הסביבה באופן שתורם לבריאותו. לשעון הביולוגי החשוב והנפוץ ביותר בעולם החי יש זמן מחזור של כ-24 שעות (השעון הצירקדי), בדומה לסיבובו של כדור הארץ סביב צירו. לכן, הוא מסייע ליצורים חיים להתאים את עצמם להשפעות של השמש על סביבתם - כגון שינויים בטמפרטורה ורמת התאורה - לאורך היממה. לשעון זה השפעה דרמטית על חילוף החומרים בגוף, ושיבוש בפעילותו עלול לגרום להפרעות במחזורי האכילה ולתחלואה מטבולית כגון השמנה וסוכרת. מטרת מחקרנו היתה להבין כיצד דיאטות שונות משפיעות על השעון הביולוגי וכך על תחלואה ובריאות מטבוליות. בחנו ארבע קבוצות עכברים: אחת קיבלה תזונה דלת-שומן בחופשיות במהלך היום, שנייה קיבלה תזונה עתירת שומן בחופשיות במהלך היום, שלישית קיבלה דיאטה דלת-שומן מתוזמנת (Time Restricted Feeding – דיאטה שבה ניתן לאכול בחלון זמן של 3-5 שעות ביום), והרביעית – דיאטה עתירת שומן מתוזמנת. מצאנו כי על אף שצרכו את אותו מספר קלוריות, קבוצת התזונה עתירת השומן והמתוזמנת (קבוצת ניסוי) שקלה בתום הניסוי (לאחר כארבעה חודשים) 15% פחות מקבוצת התזונה דלת השומן והחופשית (קבוצת ניסוי). קבוצת התזונה עתירת השומן החופשית (קבוצת ביקורת) כמובן העלתה הכי הרבה במשקל, וקבוצת התזונה דלת השומן המתוזמנת (קבוצת ביקורת) שקלה מעט פחות מקבוצת התזונה עתירת השומן והמתוזמנת. בנוסף, באמצעות בדיקות דם שערכנו לעכברים, גילינו כי לאחר שאכלו מזון עתיר שומן באופן מתוזמן, פחתה רמת הכולסטרול ועלתה הרגישות שלהם לאינסולין (ההורמון שתפקידו להכניס את הסוכר לתאים וכך להפחית את רמתו בדם). זאת ביחס לאכילת מזון דל-שומן באופן חופשי. הפחתת רמת הכולסטרול בדם והעלייה ברגישות לאינסולין נובעות מעצם הירידה במשקל. לפי ממצאים אלו ניתן להבין כי דיאטה מתוזמנת, ללא תלות בסוג המזון ובמספר הקלוריות, משפיעה היטב על השעון הביולוגי, באופן שמסייע להרזיה, למדדים פיזיולוגיים תקינים ולבריאות. כיצד? כאשר מתזמנים את זמן האכילה, מווסתים את חילוף החומרים בגוף, והשעון הביולוגי, שמושפע מחלבונים שמשתתפים בתהליך זה, מתוזמן להוציא אנרגיה בשאר הזמן וכך תורם לירידה במשקל. כלומר, אכילה מתוזמנת מסנכרנת מחדש את חילוף החומרים בגוף ועמו את השעון הביולוגי. ולסיכום, במחקר זה גילינו כי לטובת ירידה במשקל ואורח חיים בריא - תזמון האכילה חשוב יותר מסוג המזון שנאכל וממספר הקלוריות. במחקרי המשך שערכנו מצאנו ממצאים דומים בבני אדם, וגם גילינו שאם תזמון הארוחה הגדולה חל בשעות הבוקר, הוא תורם יותר להרזיה מאשר אם הוא חל בשעות הערב. זאת מכיוון שארוחת בוקר יכולה לתרום לשובע לאורך כל היום.

פורסם בתאריך - 25-פברואר-2019 - התכנים נכונים ליום הפרסום

מילות מפתח

השמנה
שעון ביולוגי
תזונה
מזון עתיר שומן
תזמון מזון
פורסם בתאריך - 25-פברואר-2019 - התכנים נכונים ליום הפרסום